НовиниДеклараціїКонтрольРозслідуванняСумщина

Подарунки на мільйони, будинки, машини, зарплати: що декларували очільники сумських КП

Настав новий рік, а разом з тим розпочався черговий період подачі декларацій НАЗК посадовими особами. Тож, ми вирішили переглянути останні декларації очільників комунальних підприємств Сумської міської ради на наявність у них порушень чинного законодавства. Важливо, суми, задекларовані посадовцями включають в себе податки, а отже після сплати таких, суми можуть зменшитися. Розрахувати чіткі суми заробітної плати та доходів отриманих від підприємницької діяльності не вбачається можливим через різну систему оподаткування для різних видів юридичних осіб приватного права та ФОПів. 

Успішний підприємець і директор “Електроавтотрансу” 

Новик Андрій Вікторович очолює одне з найзбитковіших комунальних підприємств міста – «Електроавтотранс». У 2020 році при подачі декларації на зайняття посади, пан Новик вказав житловий будинок, що належить йому на праві власності, але разом з тим, не було задекларовано жодних земельних ділянок, на яких міг би існувати відповідний будинок. Варто відзначити, що ця помилка не була виправлена у декларації поданій у 2021 році. Крім того, пан Новик є успішним підприємцем. За останній рік від зайняття підприємницькою діяльністю він отримав 573 328 грн, що складає 47 778 грн на місяць. Для порівняння – заробітна плата за основним місцем роботи (КП «Електроавтотранс») складає 17 361 грн. 

Подарунки на мільйони, будинки, машини, зарплати: що декларували очільники сумських КП
Андрій Новик, директор КП “Електроавтотранс”

Стратегічне підприємство – успішний директор

Комунальне підприємство “Міськводоканал” є одним із стратегічних у м. Суми. Його директор та за сумісництвом депутат Сумської міської ради Анатолій Сагач. Підтвердженням необхідності “Міськводоканалу” є не тільки наявність води в наших кранах, а й заробітна плата директора в 70 518 грн на місяць, що є однією з найвищих серед директорів сумських КПшок. Пощастило панові Сагачу і з дружиною. В декларації за 2020 рік, він задекларував 795 205 грн доходу отриманого дружиною від зайняття підприємницькою діяльністю.

Подарунки на мільйони, будинки, машини, зарплати: що декларували очільники сумських КП
Анатолій Сагач, директор КП “Міськводоканал”

Без житла, але з машинами

Пан Велитченко Едуард Вікторович очолює комунальне підприємство електромереж зовнішнього освітлення “Міськсвітло”. Виходячи з декларації, він не має жодних членів сім’ї, у власності має 2 транспортні засоби, жодного нерухомого майна також не має. За 3 роки роботи у якості директора комунального підприємства, власні статки збільшив на 90 000 грн та придбав транспортний засіб вартістю в 100 000 грн. Хоча на сайтах з продажу авто, за аналогічну марку транспортного засобу та модель, просять в середньому 200 000 грн. Заробітна плата за 2020 рік склала 21 943 грн на місяць.

Подарунки на мільйони, будинки, машини, зарплати: що декларували очільники сумських КП
Едуард Велитченко, директор КП “Міськсвітло”

Все стабільно

Значних змін у фінансовому становищі пана Афанасьєва Бориса Володимировича – очільника комунального підприємства “Сумське міське бюро технічної інвентаризації” (СМБТІ) – за період декларування 2016-2020 рік не вдалося помітити. Заробітна плата за 2020 рік склала 24 130 грн на місяць. 

Подарунки на мільйони, будинки, машини, зарплати: що декларували очільники сумських КП
Борис Афанасьєв, директор КП “Сумське міське бюро технічної інвентаризації”

Сім’я на мільйон

Конкурентом директора КП “Міськводоканал” за рівнем зарплати можна вважати Вегеру Олександра Олексійовича – директора КП “Шляхрембуд”. Протягом 2020 року він отримував заробітну плату у розмірі 76 556 грн на місяць. Лишається лише здогадуватися, яку зарплатню має начальниця відділу кадрів цього ж підприємства, а за сумісництвом родичка Олександра Олексійовича. У 2020 році Ірина Олександрівна Вегера потішила директора “Шляхрембуду” подарунками на 4,3 млн грн, щоправда у негрошовій формі. Намагаємось уявити, що це були за подарунки.

Подарунки на мільйони, будинки, машини, зарплати: що декларували очільники сумських КП
Олександр Вегера, директор КП “Шляхрембуд”

Робота на волонтерських засадах?

Директор комунального підприємства “Сумижилкомсервіс” пан Шкарін Андрій Анатолійович як і більшість героїв цього матеріалу, придбав свій автотранспорт за ціною значно нижчою за ринкову. Його автомобіль марки Volkswagen моделі Passat 2012 року випуску відповідно до декларації коштував 126 000 грн, хоча ринкова ціна такого автомобіля знаходиться в діапазоні 200 000 – 300 000 грн. Також, чомусь, у декларації пана Шкаріна відсутня інформація про заробітню плату отриману за основним місцем роботи.

Подарунки на мільйони, будинки, машини, зарплати: що декларували очільники сумських КП
Андрій Шкарін, директор КП “Сумижилкомсервіс”

Максим Бондаренко

Проєкт «Аналіз способу життя посадових осіб Сумської міської ради, як інструмент протидії корупційним проявам» реалізується у рамках проєкту «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права», який реалізує ГО «Чернігівський Центр Прав Людини» за підтримки програми МАТРА посольства Королівства Нідерланди, м. Київ. 

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю авторів і жодним чином не відображає точку зору Посольства Королівства Нідерландів, м. Київ чи ГО «Чернігівський Центр Прав Людини».

Громадський моніторинг України

💰Підтримай роботу нашої організації за посиланням