НовиниМожливості

ТОП-8 фільмів про журналістські розслідування

🌐До Міжнародного дня боротьби з корупцією 🔎, ділимося з вами підбіркою фільмів, що розкривають тему важливості журналістських розслідувань у розвитку демократії! 🎬

1. Вся президентська рать (All the President’s Men), 1976

«The Washington Post» розслідують Вотерґейтський скандал, що врешті-решт призів до відставки президента США Річарда Ніксона. Завдяки своїй наполегливості журналісти розкривають павутину політичної корупції, приховування правди і незаконної діяльності. Фільм демонструє силу преси, коли одна публікація може призвести до відставки самого президента.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 11-1-1024x335.jpg

2. Cвоя людина (Insider), 1999

Джеффрі Вайґенда звільняють з поста віце-президента найбільшої тютюнової компанії за те, що він протестує проти використання в продукції компонента, що викликає у курців наркотичну залежність. Ловелл Берґмен, продюсер популярного телешоу, дізнається про це і переконує Вайґенда виступити з викривальним інтерв’ю по телебаченню.

ТОП-8 фільмів про журналістські розслідування

3. Ігри влади (State of Play) , 2009

Конгресмен Стівен Коллінз просить свого давнього приятеля про допомогу. Політик не вірить, що його секретарка і за сумісництвом коханка могла покінчити життя самогубством, але саме ця версія є офіційною причиною загибелі. Докази, які відкриваються перед журналістом, ведуть у вищі політичні кола країни. Люди, з якими йому доведеться мати справу, керують мільярдами доларів і не хочуть звикати, що в їхні справи втручаються незнайомці.

ТОП-8 фільмів про журналістські розслідування

4. У центрі уваги (Spotlight), 2015

Команда розслідує звинувачення у сексуальному насильстві над дітьми з боку католицьких священників у районі Бостона і виявляє широкомасштабне приховування цих фактів ієрархією Католицької Церкви. Фільм фокусується на відданості журналістів справі розкриття правди, попри інституційний опір і маніпуляції інформацією в церковній та правовій системах.

ТОП-8 фільмів про журналістські розслідування

5. Секретне досьє (The Post), 2017

1971 рік, газета The New York Times публікує критичний матеріал про війну у Вʼєтнамі, у якому стверджує, що існує секретний військовий звіт про стан справ американської армії. Після цього газета отримує погрози від президента США Річарда Ніксона. Влада спростовує існування такого звіту. Трохи згодом військовий аналітик Даніель Еллсберг передає частину цього звіту в редакцію газети The Washington Post. Видавчиня газети Кетрін Грем та головний редактор Бен Бредлі вирішують публікувати матеріали, попри тиск з боку влади.

ТОП-8 фільмів про журналістські розслідування

6. Bellingcat: Правда у світі постправди (Bellingcat: Truth in a Post-Truth World) , 2018

Фільм вивчає можливості роботи з відкритими джерелами, занурюючи глядачів у неповторний світ колективу «громадянських журналістських розслідувань», відомого під назвою Bellingcat. Команда Bellingcat розслідує резонансні справи (від катастрофи MH17 до отруєння російського шпигуна у Сполученому Королівстві), шукаючи правду та борючись за журналістську чесність у часи фейкових новин і суперечливих фактів».

ТОП-8 фільмів про журналістські розслідування

7. Ціна правди (Mr. Jones) , 2019

Амбітному журналістові з Уельсу вдається взяти інтерв’ю у канцлера Німеччини Адольфа Гітлера. Наступний щабель у кар’єрі Гарета Джонса – прес-тур Радянським Союзом. Репортер мріє про інтерв’ю зі Сталіним, але подорож за «залізну завісу» стала справжнім шоком для репортера, який дізнався про виворіт соціальної утопії. Чоловік починає роботу над викривальною статтею і привертає увагу спецслужб Кремля.

ТОП-8 фільмів про журналістські розслідування

8. Мінамата (Minamata), 2020

Події фільму починаються у 1971 році. У своєму помешканні у Нью-Йорку пиячить Юджин Сміт. Уславлений фотограф не може позбутися сильних вражень, які здобув фотографуючи Другу світову війну. Перекладачка з японської Ейлін пропонує йому відзняти сенсаційний матеріал. Редактор журналу Life схвалює ініціативу та відряджає Юджина та Ейлін до Японії. У рибацьких поселеннях довкола затоки Мінамата люди страждають від нової хвороби. Через шкідливі викиди у воду, що тривали десятиліттями, у місцевих жителів, особливо дітей, уражена нервова система. Вони кілька років прожили у Японії, працюючи над книгою та документуючи випадки хвороби.

ТОП-8 фільмів про журналістські розслідування

Нехай ці фільми надихають вас діяти проти корупції та несправедливості у всіх її проявах!🔎

Громадський моніторинг України

💰Підтримай роботу нашої організації за посиланням