КонтрольНовиниРозслідування

У Ромнах дороги ремонтувала фірма, яку підозрюють у фінансових оборудках з облавтодором

Минулого року поточним дрібним ремонтом автомобільних доріг у Ромнах займалося приватне підприємство «Агротемп». За неконкурентними процедурами з фірмою уклали 10 договорів на загальну суму майже 2 млн грн.

ПП «Агротемп» підозрюють у фінансових оборудках спільно з ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України». Досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення ч.4 ст.191 Кримінального кодексу України здійснюють слідчі Сумського відділу поліції. Як відомо з судових матеріалів, державне підприємство за попередньою змовою зі службовими особами низки фірм, серед яких — і роменський «Агротемп»,  реалізують схеми штучного завищення кінцевих цін на щебінь, гранвідсів і бітум. При цьому товари скеровуються до ДП «Сумський облавтодор» безпосередньо від підприємств реального сектору економіки, а фірмам-посередницям відшкодовують транспортні витрати, нібито понесені по доставці.

Правоохоронці встановили, що матеріали, які постачають ПП «Агротемп» та інші фірми, мають низьку якість, а ціни на них — завищені. У 2018 році облавтодор закуповував у нього бітум в середньому за 15,8 тис. грн/тонна, тоді як ринкова вартість складала 14 тис. грн/тонна.

Під час проведення закупівель службові особи ПП «Агротемп» надавали до тендерного комітету облавтодору сертифікати відповідності, паспорти якості про нібито поставку «бітуму нафтового дорожнього БНД 70/100» походження Республіки Білорусь, відповідно постачальниками мали бути ПАТ «Укрнафта» та ТОВ «Альянс Енерго Трейд». Та протягом 2018-2019 років ПП «Агротемп» фінансово-господарських відносин з ПАТ «Укрнафта» з постачання бітуму не мало. А ТОВ «Альянс Енерго Трейд» поставило на адресу «Агротемпу» лише 392 тонни цього виду бітуму. При цьому «Агротемп» реалізував автодору майже 2 тисячі тонн.

У листопаді минулого року за місцем здійснення господарської діяльності ПП «Агротемп» був проведений обшук. Зарічний суд м. Суми ухвалив накласти арешт на вилучену документацію. А в березні 2020-го дозволив поліцейським тимчасовий доступ до документів Державної податкової служби в Сумській області, що стосуються ДП «Сумський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», ПП «Агротемп» і ТОВ «Універбуд».

Слідство у справі поки триває. А от відремонтований фірмою асфальт у Ромнах тримається непогано. Латки лежать міцно, подекуди видно хіба мінімальні пошкодження. От тільки прослідкувати, чи підприємство виконало весь обсяг робіт, установлений замовником, не вдалося, бо на сайті публічних закупівель немає додатків до договорів.   

У Ромнах дороги ремонтувала фірма, яку підозрюють у фінансових оборудках з облавтодором