НовиниВибориДеклараціїРозслідуванняСумщина

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Буквально за три тижні в Україні відбудуться «чергові позачергові» вибори депутатів Верховної ради. Для того аби мешканці Сумської області свідомо зважували свій вибір ми дістали всі скелети зі шаф кандидатів і покажемо їх вам.

Першим в нашому дослідженні став округ №161 (місто Ромни, Буринський, Липоводолинський, Недригайлівський, Роменський райони, частина Конотопського району) по якому йде аж 14 кандидатів-мажоритарників. Загальна сума їх застави трохи не дотягує до пів мільйона гривень. 42 тис. грн. для кожного. Але переможець буде тільки один. Дивимось ближче.

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Валентин Бондаренко (партія «Голос»), проживає в м. Ромни

Валентин Бондаренко являється чинним депутатом Роменської міської ради. В 2015 році висувався на місцевих виборах від партії «За Україну!», яку очолює віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко (член команди «Народного фронту»).

Цього разу Валентин Бондаренко висувається від новоствореної партії Святослава Вакарчука «Голос».

Згідно декларації Валентин Бондаренко має житловий будинок на 40 квадратних метрів в  селі Баранівка, Полтавської області.

Також йому належить автомобіль Reno Trafik 2008 року випуску та придбаний цього року BMW 310D 2010 року випуску, задекларованою вартістю 240 тис. грн.

Валентин Бондаренко володіє 100% власності ТОВ «Дата Протекшн Груп» (зареєстроване в місті Ромни) та 15% власності ТОВ «Укрстальмост» з Києва.

Також, згідно Реєстру юридичних осіб, він вказаний як уповноважена особа (керівник) Роменського міського осередку політичної партії «За Україну!» разом з Оленою Шевченко (засновник осередку Олександр Коробка).

За 2018 рік Валентин Бондаренко задекларував дохід від підприємницької діяльності на суму 758 тис. грн. Хоча згідно Державного реєстру пан Валентин зареєструвався як фізична особа-підприємець лише 03.09.2018 року. Робота директором в ТОВ «Дата Протекшн Груп» офіційних доходів йому не принесла.

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Максим Гузенко (партія «Слуга народу»), проживає в м. Суми

В 2015 році був 7-м номером в списку кандидатів від партії «Самопоміч» до Сумської міської ради. Щоправда до міської ради тоді не пройшов.

На сайті НАЗК відсутні декларації кандидата, тому оцінити майновий стан пана Гузенка неможливо. Проте в його біографії зазначено, що він є директором ТОВ «Агрохім-Партнер».

Згідно відомостей Державного реєстру він є не тільки директором, але і власником цього товариства.

ТОВ «Агрохім-Партнер» фігурує в матеріалах кримінального провадження Головного управління ДФС у Полтавській області №42018170000000085 від 21.03.2018.

“На основі отриманої інформації та шляхом детального аналізу наявних баз даних ГУ ДФС у Полтавській області встановлено, що ОСОБА_2 в своїй протиправній діяльності використовує реквізити ряду субєктів господарювання, де він або його близькі родичі являються власниками та/або службовими особами, зокрема:ТОВ «Украгро Хім Інвест» (код 39814172), ТОВ «Арсенал Груп» (код 37592253), ТОВ «Реал Істейт Полтава» (код 40641719), ПАТ «Крісталіст» (код 222373), ТОВ«Агрохім Партнер» (код 38397547), ТОВ «ОСОБА_3 Полтава» (код 41119030), ТОВ «Полтавський Граніт» (код 35171339), ФОП ОСОБА_4 (іпн НОМЕР_1), ТОВ «Магнезіум» (код 39535380), ФОП ОСОБА_2 (іпн НОМЕР_2), ТОВ «Хімагростеп» (код 39291937), ФОП ОСОБА_5 (іпн НОМЕР_3), ПП «Кровля Маркет» (код 36514846) та ряд інших СГД”, – йдеться в матеріалах слідства.

Особа, ім’я якої не розкривається згідно законодавства про публікацію судових рішень, здійснював підробку терміну придатності хімічних речовин, строк використання яких вичерпався (так зване «омолодження»).

В подальшому ним вищевказану хімічну продукцію з вичерпаним терміном придатності реалізовано в адресу сільгосп-виробників Полтавської області за ринковою ціною.

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Розслідування по цій справі, судячи з наявних судових рішень, ще не завершено.

Також у власності Максима Гузенка перебувають ТОВ «Агро Контур» та ФГ «Натон».

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Дмитро Кірюхін (партія «Сила і Честь»), проживає в місті Ромни

Є чинним депутатом Сумської обласної ради від партії «Відродження». До цього він входив в команду партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка, яка пізніше злилася з «Партією регіонів».

Таким чином це принаймні третя політична сила, від якої йде пан Кірюхін.

Згідно Держреєстру Кіріхюн володіє відразу декількома компаніями: ТОВ «Ромниптахоспілка», ПП «Агрофірма Слобожанщина», ФГ «Кірюхін». Також він є співзасновником і уповноваженою особою ГО «Федерація боротьби дзюдо Роменщини». Разом з ним засновниками цієї організації є Дмитро  та Олександр Богуші.

Раніше Дмитро Кірюхін також був співвласником ТОВ «Новий погляд Роменщини».

Згідно декларації депутата облради йому належить будинок на 114 м2, 2 квартири на 138 м2 та 44 м2, декілька земельних ділянок загальною площею понад 200 Га.

Заробітна плата директором  ТОВ «Ромниптахоспілка» за минулий рік склала всього 80 тис. грн. (6,7 тис. грн. на місяць).

Також Дмитро Кірюхін задекларував девіденди на 190 тис. грн. від ПП «Агрофірма Слобожанщина» і дохід від підприємницької діяльності – 968 тис. грн. та невеликі доходи у вигляді процентів за депозитами та передачею в оренду майна.

Його дружина за минулий рік заробила понад мільйон грн. Більшість цієї суми – 942 тис. грн., також дохід від підприємницької діяльності.

Сімейні заощадження складають близько 4,3 млн. грн. (в різних валютах).

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Анатолій Кобзаренко (самовисуванець), проживає в Липоводолинському районі

А от Анатолій Кобзаренко як і на минулих виборах йде самовисуванцем. Хоча на сайті «Аграрної партії» він зазначений як керівник Липоводолинського осередку. Проте від цієї політичної сили по округу №161 йде інший кандидат.

Згідно декларації пана Анатолія йому та родині належать: житловий будинок на 100 м2 та 2 квартири в Києві на 115 м2 і 72 м2, а також 5,4 Га земельних угідь.

Із коштовностей у родини є годинник ROLEX, рушниця Sauer, рушниця Beretta та гумова зброя ПМ9.

А от єдиний транспортний засіб власності Кобзаренків належить сину і то це мопед Honda.

Доходи родини склали:

Анатолій Кобзаренко – 501 тис. грн. зарплати від ТОВ «Завод Кобзаренка»

Дружина – 465 тис. грн. зарплати від ТОВ «Завод Кобзаренка»

Син – 288 тис. грн. від польської Kobzarenko Sp.z.o.o.

Дочка – 1,2 млн. грн. зарплати від Dialog Semiconductor (Німеччина)

На Анатолія Кобзаренка та дружину також записане ТОВ «Кобзаренко Агро», проте ця компанія не принесла доходів подружжю.

ТОВ «Завод Кобзаренка» на 100% належить самому Анатолію Кобзаренку. За даними YouControl доходи компанії складають понад 700 млн. грн. на рік (для 2017 року).

А от основним ринком для збуту продукції після Українського є Російська Федерація.

Торгівельні операції з Росією ТОВ «Завод Кобзаренка» здійснює з 2015 року. Сума російського експорту фірми складає:

2015 рік – 70-75 млн. грн.

2016 рік – 80-85 млн. грн.

2017 рік – 100-150 млн. грн.

2018 рік – 250-300 млн. грн.

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161
Дані аналітичної платформи YouControl

Таким чином за весь час війни з Росією обсяг торгівлі з цією країною ТОВ «Завод Кобзаренка» лише стрімко зростав і становить близько 20% всіх доходів компанії.

Окрім цього, за даними YouControl, ТОВ «Завод Кобзаренка» має торгівельні операції з офшорами, зокрема Панамою та Швейцарією.

Валентина Коробка (самовисуванець), проживає в Києві

Окрім біографічної довідки про те, що Валентина Миколаївна 1969 року народження є фізично-особою підприємцем, на жаль інформації про цього кандидата так і не вдалося роздобути.

Сподіваємося ближче до виборів цей кандидат ще дасть про себе знати.

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Віктор Ладуха (ВО «Батьківщина»), проживає в Буриньському районі

Віктор Ладуха екс-депутат Обласної ради та міський голова Бурині.

Він має найдовшу декларацію серед кандидатів в народні депутати. Тільки в графі нерухоме майно вказано 165 об’єктів власності.

Серед них: «Інше самочинне будівництво» площею 1632 м2, квартира на 70 м2, інше приміщення на 179 м2 та понад півтори сотні земельних ділянок, загальною площею майже 400 Га. Це дорівнює 25% всієї площі міста Буринь.

Такі угіддя не те, що обійти – їх порахувати складно.

До речі, саме за приховування інформації про земельні ділянки та не внесення їх в попередні декларації Віктор Ладуха став об’єктом розслідування НАЗК.

Також його прізвище фігурує в скандалах щодо рейдерства та захоплення земель. Зокрема лунали звинувачення щодо захоплення земель з боку ФГ «Едельвейс-2007» та ФГ «Ладуха», які належить Ользі Ладусі. Щоправда жодних кримінальних справ з цього приводу стосовно вказаних компаній у відкритому доступі не зазначено.

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Вікторія Мурич (партія «Народний рух»), проживає в місті Ромни

Депутат Обласної ради від партії «Свобода». Вона також була вказана помічником народного депутата від «Свободи» Михайла Головка.

Щоправда цього разу балотується від іншої партії.

Також в мережі наявні фото публікації того, що в 2010 році вона нібито висувалася по списку «Партії регіонів» в Роменську міську раду. Щоправда на сайті ЦВК відомості про вибори за 2010 рік зараз вже недоступні, тому перевірити цю інформацію неможливо.

Згідно електронної декларації ні в 2016, ні в 2017 році Вікторія Мурич не мала офіційних доходів. В 2018 році вона отримала 21,3 тис. грн. заробітної плати (джерело доходу не вказане).

Разом з Миколою Оксютою та Оленою Симоненко вона є засновником громадської організації «Право громад». А разом з Оленою та Анастасією Охріменко – засновником ГО «Новий світ».

Роман Павлун (партія «Опозиційний блок»), проживає в місті Ромни

В біографії кандидата вказано, що він працює менеджером ТОВ «Птахоспілка». Щоправда в Дерреєстрі юридичних осіб відсутні компанії з такою назвою.

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Тож кандидат або помилково, або умисно невірно вказав місце роботи.

Знайти будь-яку іншу інформацію про кандидата не вдалося.

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Олександр Пашко (самовисуванець), проживає в Києві

В 2015 році він балотувався до Роменської міської ради від «Радикальної партії О. Ляшка». Цього разу вирішив спробувати вдачу самостійно.

Олександр Пашко є засновником «Благодійного фонду Олександра Пашка». Згідно інформації, розміщеної на сайті фонду, з 2017 по 2019 роки ним було зібрано 600 тис. грн.

Також пан Пашко є засновником ГО «Українська громадська рада» разом з Ярославом Тимківим.

Нинішнє місце роботи кандидата вказане як голова правління «Благодійного фонду Олександра Пашка».

Згідно Держреєстру Олександр Пашко зареєстрований як фізична особа-підприємець. Основний вид діяльності – діяльність телефонних центрів.

Володимир Роздобудько (партія «Європейська Солідарність»), проживає в м. Ромни

Депутат Роменської міської ради від партії «БПП». В попередньому скликанні він також був депутатом міської ради, але від політичної партії «Фронт змін» А. Яценюка.

Згідно декларації пан Роздобудько володіє житловим будинком на 110 м2 та торгівельним центром на 825 м2. Також йому належить автомобіль HYUNDAI Santa Fe 2013 року.

Володимир Роздобудько являється директором Підприємства облспоживспілки «Роменський ринок». За минулий рік він отримав заробітну плату директора в розмірі 89 тис. грн. (7,4 тис. грн. на місяць).

Також він отримав дохід як підприємець в розмірі 24 тис. грн. за 2018 рік та 18 тис. грн. пенсії.

Дружина задекларувала 48 тис. грн. зарплати за рік.

Не зовсім зрозуміло, як при наявності у власності торгівельного центру на 825 квадратів депутату вдається нічого не отримувати від його використання.

Також він є керівником Споживчого товариства «Сула», але ця робота також не принесла йому офіційних доходів.

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Дмитро Самофалов ( «Аграрна партія України»), проживає в Роменському районі

Зареєстрований як фізична особа-підприємець. Основний вид економічної діяльності  – вирощування ягід, горіхів, інших плодових дерев.

Також він вказаний як власник ТОВ «Ромен Фрут», яке займається вирощуванням плодово-ягідної продукції в с. Хмелів, Роменського району.

На минулих місцевих виборах він висувався до Роменської районної ради також від «Аграрної партії».

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Анатолій Свирид (самовисуванець), проживає в Полтавській області

Цей кандидат відомий мешканцям міста Ромни завдяки рекламній компанії, яка тривала останньої осені-зими і ймовірно коштувала не одну тисячу гривень.

Згідно публічної інформації пан Свирид є учасником бойових дій з позивним «спартанець».

З 2000 по 2010 рік він працював особистим охоронцем дніпропетровського бізнесмена, нині громадянина Росії, Едуарда Шифріна. В 2011 році статки Шифріна оцінювались в 1,4 млрд.$.

Разом з громадянином Канади, мільярдером Алексом Шнайдером, Едуард Шифрін володіє британським холдингом Midland Group, якому належать зокрема:  «Запоріжкокс», «Запорізький залізорудний комбінат», «Запорізький вогнетривкий завод», «Луганський трубний завод», торгова мережа «Амстор», «Запоріжсталь», 25% акцій «Русспецсталі».

В 2015 році Анатолій Свирид приймав участь в захисті Донецького аеропорту, був поранений та потрапив в полон до сепаратистів. Через місяць ув’язнення потрапив до групи обміну та повернувся додому.

Є співзасновником ГО «Серця кіборгів». А також разом з Миколою Оксютою є засновником «Благодійного фонду «Розвиток Посулля». Микола Оксюта також є співзасновником ГО «Право громад» з іншим кандидатом по округу Вікторією Мурич.

Інформація про місце роботи та джерела доходів в біографії кандидата відсутня.

Кандидати: бізнес з Росією, кримінальні справи, зв’язки з олігархами і партійні мандри – Округ №161

Ігор Степанченко (ВО «Свобода»), проживає в місті Ромни

Наймолодший кандидат – 1991 року народження. Тимчасово безробітній.

Відомий тим, що був першим заступником міського голови Конотопа – Артема Семеніхіна.

Згідно декларації про доходи в минулому році заробив на посаді заступника голови 159 тис. грн. Іще 120 тис. грн. отримав за відчуження рухомого майна.

Ігор Шкурат (самовисуванець), проживає в Києві

Начальник Головного управління внутрішньої безпеки Державної фіскальної служби України вирішив спробувати політичну вдачу на своїй малій Батьківщині.

Згідно декларацією посадовця ДФС родина Шкуратів володіє квартирою в Києві на 100 м2, будинком в елітному передмісті Києва Вишгороді на 295 м2, земельною ділянкою у Вишгороді на 1000 м2 та ще двома ділянками в Київській області і Новоазовську.

Заробітна плата Ігоря Шкурата за 2018 рік склала пів мільйони грн. Його дружина отримала дохід від підприємницької діяльності на суму 999 тис. грн.