КонтрольНовиниРозслідування

Конкуренція без конкурентів: парку ім. Кожедуба відремонтують за 24,5 млн. грн.

Департамент інфраструктури міста Сумської міської ради провів тендер на реконструкцію парку ім. І. М. Кожедуба очікуваною вартістю 25 млн. грн.

У закупівлі брало участь дві фірми: ТОВ “БУДСВІТ-УКРАЇНА” та ТОВ “СФЕРА АВ”.

Конкуренція без конкурентів: парку ім. Кожедуба відремонтують за 24,5 млн. грн.

Попри запропоновану, дешевшу пропозицію у 22,6 млн. грн. ТОВ “БУДСВІТ-УКРАЇНА” була відхилена через не надання ряду документів. Фірма у своїй тендерній документації надала локальний кошторис, проте він був незаповнений, тобто фірма і не збиралась перемагати.

Конкуренція без конкурентів: парку ім. Кожедуба відремонтують за 24,5 млн. грн.

Даний факт наштовхує на думку, що “БУДСВІТ-УКРАЇНА” можливо брала участь тільки для самого факту конкуренції.

Таким чином перемогу отримало ТОВ “СФЕРА АВ” з пропозицією 24,5 млн. грн.

Олександр Володимирович Лопата заснував товариство з обмеженою відповідальність «Сфера АВ» у червні 2018 року. Компанія зареєстрована у квартирі одної з сумських багатоповерхівок, по вулиці Металургів.

Фірма надає 17 видів послуг, серед яких і оптова торгівля, і встановлення столярних виробів і різноманітні будівельні роботи. Статутний капітал організації становить менше 4 тисяч гривень. Втім це не завадило молодому підприємству виграти у 11 державних закупівлях на загальну суму майже 10 мільйонів гривень.

У перші півроку існування ТОВ «Сера АВ» вказувало в контактних даних е-мейл hhh@ukr.net. Цією адресою електронної пошти користуються ще щонайменше 50 підрядників, які укладають договори з  департаментом інфраструктури міста Суми. Загальна сума коштів, освоєних компаніями, які мають одну на всіх електронну адресу, складає 145 мільйонів гривень.

Влітку 2018 року «Сфера АВ» проводила капітальний ремонт Кровненської, Стецьківської та Великочернеччинської шкіл Сумського району, на загальну суму 2 мільйони 700 тисяч гривень. Наразі районний відділ поліції  розслідує кримінальне провадження про привласнення, розтрату майна цією компанією під час виконання робіт на замовлення районного відділу освіти. Про це свідчить ухвала Ковпаківського районного суду, до якого слідчий звернувся з клопотанням про тимчасовий доступ до документів.

Конкуренція без конкурентів: парку ім. Кожедуба відремонтують за 24,5 млн. грн.

За даними сайту clarity-project, тридцяти восьмирічний Олександр Володимирович Лопата засновував чотири організації. Серед них – вже згадана «Сфера АВ»;

ФОП Лопата, зареєстрований за тією ж адресою у Сумах (вул. Металургів, 30 кв. 61), переможець закупівель відділу освіти Сумського району та Аграрного університету на загальну суму понад 120 тисяч гривень.

Ще два ФОПи на ім’я Олександр Володимирович Лопата зареєстровані на Луганщині, в Лисичанську та Попасній. Обидва взяті на облік Сумським управлінням ДФС третього травня 2006 року та вже не діють. Види діяльності цих трьох фізичних осіб підприємців, у Сумах, Попасній та Лисичанську на 100% співпадають.