КонтрольНовиниРозслідування

Сумський облавтодор «злив» 100 мільйонів на бітум сумнівного походження по завищеним цінам – слідство

Протягом 2018 року ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» перерахував 100,4 млн. грн. за постачання 6 360т. бітуму сумнівної якості двом постачальникам – ТОВ «Універбур» та ПП «Агротемп».

Про це йдеться в матеріалах кримінального провадження №42019201010000070 від 22.03.2019, яке розслідує Слідчий відділ Сумського відділу поліції.

«Так ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» протягом 2018 року одночасно закуповувало бітум у підприємств ПП «Агротемп», ТОВ «Універбур» у кількості 6360т., за середньою ціною 15791грн./тонна, при цьому ринкова вартість бітуму дорожнього складала 14000 грн./тонна», – йдеться в матеріалах слідства.

Сумський облавтодор «злив» 100 мільйонів на бітум сумнівного походження по завищеним цінам – слідство

Таким чином замовник переплатив близько 13% вартості продукції.

Всі контракти з ТОВ «Універбур» та ПП «Агротемп» укладені за неконкурентними процедурами (допорогові закупівлі або процедури звітування про укладений договір).

Отже замовник безпосередньо визначив вказані компанії в якості постачальників бітумної продукції.

Слідством встановлено також невідповідність даних про походження та постачання продукції.

Зокрема ТОВ «Універбур» при постачанні надавало документи, згідно яких виробником бітуму є ОАО «Нафтан» (Білорусь), а постачання нібито здійснювалось від ТОВ «Лібрейл».

Але при перевірці податкової документації слідчими встановлено, що між  ТОВ «Універбур» та ТОВ «Лібрейл» не було фінансових операцій на постачання бітуму.

ПП «Агротемп», в свою чергу, подавало документи про те, що продукція буде поставлена від ПАТ «УКРТАТНАФТА» та ТОВ “АЛЬЯНС ЕНЕРГО ТРЕЙД”. Але під час перевірки встановлено, що ПП «Агротемп» закупило у цих фірм лише 392 т. бітуму, а поставило «Сумському облавтодору» 1751 т. цієї продукції.

«Вищезазначене ставить під сумнів реальність здійснення постачання «Бітуму дорожнього марки 70/100, 60/90» вищезазначеними підприємствами в адресу ДП «Сумський облавтодор» на загальну суму близько 78 млн. грн.», – зазначається в матеріалах справи.

ТОВ «Універбур» зареєстроване в місті Суми за адресою: Кооперативна, 19. В цьому ж будинку зареєстровані іще 86 компаній.

Сумський облавтодор «злив» 100 мільйонів на бітум сумнівного походження по завищеним цінам – слідство
Суми, Кооперативна, 19. Місце реєстрації 87 фірм. Фото: Googlemaps

В 2016-2018 у ТОВ «Універбур» був лише один державний замовник – «Сумський облавтодор». Загальна сума контрактів складає 84 млн. грн.

Власниками компанії є Володимир та Людмила Сілюченко з  Сум.

ПП «Агротемп» зареєстроване в м. Ромни, по вул. Горького, 57. Фірма має спільний номер телефону з ПП «Грат», ПП «Тесей-СВ», ПП «Ромтрансоіл».

Сумський облавтодор «злив» 100 мільйонів на бітум сумнівного походження по завищеним цінам – слідство
м. Ромни, вул. Горького, 57 Фото: Googlemaps

Директором та власником компанії є мешканець м. Ромни, Остапенко Юрій Іванович.

Переважна більшість замовлень фірми також припадає на сумський облавтодор.

Також в матеріалах провадження фігурують ТОВ «РоадКонстракшн» та ТОВ «Сумимостобуд», які в 2018 році здійснювали посатчання для ДП «Сумський облавтодор» матріалів для будівництва доріг (щебінь, гранвідсів, бітум).

Загальна сума закупівель, щодо яких проводить розслідування, складає 437 млн. грн.

Наразі слідчим надано доступ до документів, які знаходяться у віданні ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України».