НовиниПроєкти

У Сумах проаналізують ефективність використання бюджетних коштів

Одразу три антикорупційні проєкти, спрямовані на дослідження ефективності використання коштів платників податків стартували у місті. 

Проєкти реалізовують три громадські організації “Громадський моніторинг України”, “Ліга Змін” та “Світч ОН”. Днями їхні представники розповіли про мету своїх ініціатив під час брифінгів у сумському Прес-клубі. Тож про що йшла мова, розповідаємо далі.

Моніторинг публічних закупівель

Тендери, конкурентні і неконкурентні закупівлі, завищені ціни, підставні фірми. Вигадливі чиновники та кмітливі бізнесмени знають 100 і 1 спосіб обійти платформу Prozorro і отримати додаткову вигоду, хай навіть незаконну. 

Утім, фахівці громадської організації “Громадський моніторинг України” вміють викривати корупційні схеми під час публічних закупівель та знають, що робити у разі виявлення порушень. Про свій досвід на цій ниві та про плани на майбутнє розповів голова організації Владислав Максименко.

У Сумах проаналізують ефективність використання бюджетних коштів

За його словами, метою проєкту “Моніторинг публічних закупівель в м. Суми” є підвищення прозорості та підзвітності міської влади в процесі використання бюджетних коштів, а також інформування громадськості щодо того, як використовуються кошти з їхніх податків. Учасники проєкту планують проаналізувати публічні закупівлі, здійснені в Сумах у 2021 році на предмет дотримання букви закону та розповісти про результати. У випадку виявлення порушень обіцяють звертатися до правоохоронців. 

Комунальні марнування

Комунальні підприємства – ще одна складова в системі благоустрою міста. Освітлення вулиць, догляд за зеленими насадженнями, ремонт доріг, комунальний транспорт – все це парафія комунальних підприємств. Їх, до слова, у Сумах 17. Проте, чи всі вони працюють ефективно? Чи не обтяжують міський бюджет? Чи дійсно є потреба  в існуванні такої кількості КП-шок? Знайти відповіді на ці питання взялася команда громадської організації “Ліга Змін” в рамках проєкту “Комунальні марнування”. 

У Сумах проаналізують ефективність використання бюджетних коштів

Громадські активісти планують дослідити функціонал комунальних підприємств та проаналізувати їхні фінансові показники. Адже будь-яке підприємство, навіть комунальне, має на меті отримання прибутку. У результаті дослідження команда обіцяє представити аналітику та запропонувати способи підвищення ефективності роботи комунальної сфери в місті. 

“Ми не ставимо собі за мету сказати, що ось це підприємство погане і його треба закрити, а ось це хороше і нехай буде. Ми лише хочемо зібрати інформацію про те, чим вони займаються і скільки це коштує громаді. А вже мешканці Сум самі зроблять висновки, чи коштує робота кожного КП тих грошей, що на нього йдуть з бюджету”, – пояснює керівниця проєкту Анна Горпинич.

Спосіб життя посадовців

Захмарні премії та зарплати або показово аскетичний спосіб життя та майно записане на свекрів, батьків та дружин? Чим живуть сумські посадовці та як змінювалися їхні статки з кожним роком у владі? Чи задекларували представники сумської влади своє майно, згідно з законодавством? У цьому планують розібратися активісти із громадської організації “Світч Он” у ході реалізації проєкту “Аналіз способу життя посадових осіб”.

У Сумах проаналізують ефективність використання бюджетних коштів

Як зазначила голова організації Анна Перепелиця, цей проєкт має на меті дослідити доброчесність сумських посадовців, порівнявши інформацію зазначену в їхніх деклараціях та дані з реєстрів, ЗМІ, соціальних мереж, тощо. Про виявлені потенційні порушення активісти збираються інформувати НАЗК та правоохоронні органи. 

Для досліджень планується використати дані, розміщені в державних реєстрах та на платформі Prozorro, а також іншу інформацію із відкритих джерел. За словами громадських активістів всі три зазначені проєкти можуть на певних етапах доповнювати один одного.

Всі вони реалізуються в рамках проєкту «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права», що впроваджується громадською організацією «Чернігівський Центр Прав Людини» за підтримки Програми МАТRА Посольства Королівства Нідерландів.

Громадський моніторинг України

💰Підтримай роботу нашої організації за посиланням