КонтрольНовиниРозслідування

Губернаторка ліквідувала «Дороги Сумщини», залишивши самі дороги без гарантійного ремонту

Держпідприємство «Дороги Сумщини» почало процедуру ліквідації згідно розпорядження керівника Сумської облдержадміністрації Ірини Купрейчик. Відповідні дані про припинення діяльності підприємства, що було замовником ремонтів для місцевих доріг, вже внесено в ЄДРЮО.

Про це повідомляє сайт Наші гроші.

У розпорядженні Купрейчик не визначено яка структура є правонаступником «Доріг Сумщини». Таким чином невідомо, хто зможе від імені держави висувати претензії виконавцям ремонтів доріг, які замовляло ліквідоване держпідприємство.

Наприклад, по контракту між ДП «Дороги Сумщини» і ТОВ «Торговий дім «Дінастія», укладеному в серпні 2019 року, приватна фірма мала б впродовж 10 років після ремонту дороги Вороніж-Клишки вартістю 5,92 млн грн. відповідати за дефекти, виявлені в межах гарантійного строку.

Губернаторка ліквідувала «Дороги Сумщини», залишивши самі дороги без гарантійного ремонту

Загалом же «Дороги Сумщини» у 2019 році уклало 40 угод на поточний середній ремонт доріг місцевого значення на загальну суму 1,64 млрд грн.

ДП «Дороги Сумщини» було створено у 2018 році в рамках курсу на децентралізацію України. Тоді «Укравтодор» передав дороги місцевого значення на баланс облдержадміністраціям. У свою чергу низка ОДА створили власні держпідриємства для ремонту і утримання цих доріг.

У  2019 році виконуючою обов’язки голови Сумської ОДА була призначена Ірина Купрейчик, яка раніше була заступником губернатора. Вона прийняла рішення ліквідувати «Дороги Сумщини» «з метою забезпечення використання бюджетних коштів». У розпорядженні вказано, що правонаступником майна ліквідованого ДП буде управління інфраструктури ОДА. Однак хто буде правонаступником самого ДП – невідомо.

Також у розпорядженні вказано про наступне звільнення директора ДП Сергія Бесараба у зв’язку з ліквідацією.