КонтрольНовиниРозслідування

У Ромнах купили найдорожчу амбулаторію

Для лікарів-«сімейників» придбали модульну амбулаторію. Вибрали найбільш вартісний варіант із запропонованих. Закупівлею зацікавилася прокуратура.

Отримувати послуги сімейного лікаря недалеко від дому — давня мрія жителів мікрорайону Процівка в Ромнах. Аби потрапити на прийом до «сімейника», люди їдуть аж у середмістя — до Центру первинної медико-санітарної допомоги. Щоб дістатися сюди, треба здолати декілька кілометрів автобусом. Легше тим, у кого є власне авто. Найбільше ж потерпають люди поважного віку.

І ось, здавалося б, нарешті проблему розв’язали. Амбулаторію купили й уже навіть установили. От тільки в прокуратурі наполягають: замовник допустив грубі порушення вимог Закону «Про публічні закупівлі» і «взув» державу на декілька тисяч гривень.

У Ромнах купили найдорожчу амбулаторію

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Ромни» провело тендер із закупівлі конструкцій та їх частин ще у вересні. Очікувана вартість складала майже 1,6 мільйона гривень. Свої пропозиції подали три претенденти: ТОВ «Євромодуль», ТОВ «Блок Майстер Україна» та ПрАТ «Завод Тутковського». При цьому пропозиція останнього була найдорожчою — 1,4 мільйона гривень. У ході торгів він її не знижував, тоді як кінцева пропозиція конкурентів була вдвічі дешевшою.

У Ромнах купили найдорожчу амбулаторію

«Євромодуль» був готовий продати амбулаторію з усім необхідним устаткуванням — від меблів до сантехніки — за 870 тисяч гривень, а «Блок Майстер Україна» — за 900 тисяч. Однак тендерний комітет відхилив їхні пропозиції, посилаючись на те, що фірми не надали повного пакета документів, і уклав договір про закупівлю із ПрАТ «Завод Тутковського».

У Ромнах купили найдорожчу амбулаторію
У Ромнах купили найдорожчу амбулаторію

ТОВ «Блок Майстер Україна» намагалося оскаржити рішення про відхилення його пропозиції, однак не внесло плату за подання скарги. Тож її залишили без розгляду. Поміж тим державна аудиторська служба області розпочала моніторинг закупівлі й дійшла висновку, що для відхилення пропозиції «Блок Майстра», дійсно, не було підстав. Утім, як і для визначення переможцем «Заводу Тутковського», адже його пропозиція не відповідає умовам тендерної документації.

Крім того, перевірка виявила порушення законодавства в частині складання тендерної документації та в частині складання форм документів у сфері публічних закупівель.

Закупівлею зацікавилася прокуратура. Керівник пред’явив позовну заяву до господарського суду області. Основна вимога — визнання недійсними результатів закупівлі, договору про закупівлю та додаткової угоди до нього.

Господарський суд області прийняв справу до розгляду та призначив підготовче засідання.     

У Ромнах купили найдорожчу амбулаторію

Щодо самого переможця, за назвою ПрАТ «Завод Тутковського» криється Приватне акціонерне товариство «Компанія «Кобзаренко». Його засновником є ТОВ «Завод Кобзаренка», яке протягом 2015-2019 років регулярно торгувало з Російською Федерацією.

Місцем реєстрації ПрАТ «Компанія Кобзаренко» значиться вул. Полтавська, 170. Згідно з даними аналітичної системи «YouControl», за цією адресою «прописані» ще два дочірніх підприємства ВАТ «Дослідне підприємство нестандартної техніки», діяльність яких припинена, а також ТОВ «Інста груп», яке діє вже більше 2,5 років і займається виробництвом машин і устаткування для сільського й лісового господарства.

У Ромнах купили найдорожчу амбулаторію