КонтрольНовиниРозслідування

Викладення точки зору ТОВ «Компанія «Ютас» з приводу публікацій «Громадський моніторинг»

На адресу «Громадського моніторингу» звернулася компанія «Ютас» безпосередньо якої стосувалися публікації проекту: «Компанія з оточення олігарха заробила понад 6 млн. грн. на ШВЛах для сумських лікарень» та «Підрахована можлива переплата по поставці ШВЛів»

Задля забезпечення об’єктивності та всебічності подання інформації оприлюднює точку зору ТОВ «Компанія «Ютас»:

Колектив ТОВ «Компанія «ЮТАС», з цікавістю ознайомився з недавніми  публікаціями в інтернет виданні https://gromo.org.ua стосовно нашої компанії. Перша стаття була опублікована 28 квітня 2020 р. з промовистою назвою «Компанія з оточення олігархів заробила понад 6 млн на ШВЛах». З початку навіть не було зрозуміло, що це саме про Компанію «ЮТАС». Ми навіть подумали, що вкралась помилка, що це випадковість – де олігархи, і де вітчизняний виробник! За майже 24 роки існування жоден олігарх не виділив компанії і однієї копійки. А тут відразу «…з оточення олігархів…». Та коли 30 квітня 2020 р. була надрукована ще одна стаття з не менш інтригуючою назвою «Підрахована переплата по поставці ШВЛів», стало зрозуміло, що це не випадковість. Хтось дуже хоче облити Компанію «ЮТАС» брудом. Але навіть після цього розуміння, так хочеться вірити, що це просте непорозуміння і що є автори, які щиро захищають інтереси сумчан. Автори просто не розібралися в цій різноманітній інформації з інтернету, а наміри їх щирі. То ж ми їм допоможемо.

ТОВ «Компанія «ЮТАС» – це творчий колектив більш ніж 100 інженерів, що ось уже майже 24 роки розробляє та виробляє сучасну медичну техніку. Перші вітчизняні пульсоксиметри, монітори пацієнта, станції цілодобового моніторингу – це Компанія «ЮТАС». Сучасні апарати ШВЛ та телемедичні кардіологічні системи, що рятують життя пацієнтів по всій Україні – це також Компанія «ЮТАС». На сьогодні, Компанія «ЮТАС» співпрацює в виробничій кооперації з більш ніж 120 підприємствами по всій Україні створюючи тисячі робочих місць. Зокрема, сумчанам буде приємно знати, що акумуляторні батареї для апаратів ШВЛ виробляються саме в м.Суми.

Стосовно «фактів», наведених в публікації. «Факт» перший – ціна апаратів ШВЛ завищена. Інформуємо авторів, що вартість апаратів ШВЛ вітчизняного виробництва є найнижчою на ринку. Більше того, повідомляємо, що наша компанія продає свою продукцію за прайсовими цінами, які не змінювались останні два роки. Вказані вашим виданням інтернет-посилання на нібито дешевші апарати – є маніпуляцією, оскільки всім зрозуміло, що посередник ніяк не може продавати обладнання дешевше ніж виробник. Закупівля товарів у виробника є найбільш вигідною. Власне, стосовно ціни на конкретні апарати ШВЛ. З урахуванням важкості легеневих ускладнень під час короновірусної інфекції, апарати ШВЛ повинні бути укомплектованими пульсоксиметричним каналом, капнографом та зволожувачем з сервоконтролем, що і замовлено відділом охорони здоров’я м.Суми. Тобто,  в залежності від медико-технічних вимог замовника, апарати ШВЛ можуть постачатися з різним комплектом постачання, що, звичайно впливає на кінцеву ціну. Зрозуміло кожному, що апарат ШВЛ без пульсоксиметра, капнографа та зволожувача буде коштувати значно дешевше. Але ж і їх ціни не потрібно порівнювати, роблячи «вбивчі» висновки – переплатили. Це все рівно, що порівнювати ціни двох автомобілів – з кондиціонером та без кондиціонера, та після цього робити «очевидний висновок» – обікрали.

«Факт» другий – наведені в статті судові рішення, які, начебто, підтверджують, що Компанія «ЮТАС» замішана в неправомірних діях. Інформуємо авторів статей, що за 24 роки існування компанії проти неї не було відкрито жодного судового розслідування. Розслідування були, але проти  хитрих на руку посередників, що хотіли нажитися на продукції Компанії «ЮТАС». І, звичайно, компанія допомагала слідству і надавала всю необхідну інформацію.

«Факт» третій – Компанія «ЮТАС» належить оточенню олігархів. Всім нормальним людям зрозуміло, що  за 24 роки існування компанії змінилося стільки олігархів, «оточень» президентів, «наближених до когось» компаній, що говорити про це серйозно – не поважати себе. Хоча було б  дуже добре, коли б хоч якийсь олігарх вклав гроші в розробку нової медичної техніки, і в Україні з’явився б, як приклад,  вітчизняний  комп’ютерний томограф.

«Факт» четвертий – є рішення АМК України проти Компанії «ЮТАС», що забороняє їй постачати обладнання за державними закупівлями. По перше, стосовно самого рішення. Одеське відділення АМК України «покарало» вітчизняного виробника ТОВ «Компанія «ЮТАС» за продаж 5-ти електрокардіографів власного виробництва за те, що електрокардіографи були продані зі знижкою, чим створили нерівноправні конкурентні умови. Зрозуміло, що ціль цього рішення була одна – усунити вітчизняного виробника з ринку медичної техніки. Щоб не мішав.

Стосовно юридичного боку закупівлі апаратів ШВЛ, що провів відділ охорони здоров’я м.Суми. 20 березня 2020 року постановою Кабінету Міністрів України № 225    було внесено зміни до закону України «Про публічні закупівлі» та затверджено:

•          порядок проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України;

•          перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України.

Відповідно до вказаної постанови Сумська міська рада (у процедурі  UA-2020-04-21-001526-b) здійснила закупівлю і оприлюднила звіт щодо неї. Як того і передбачає законодавство. Таким чином, ні Замовник, ні ТОВ Компанія «ЮТАС» не порушували вимог чинного законодавства. Тому застосування формулювання “нечесні методи конкуренції” є недоречним і таким, яке шкодить репутації ТОВ “Компанія “ЮТАС”.

І, чесно кажучи, так було б до кінця і не зрозуміло, що хотіли досягти автори публікацій, обливаючи брудом вітчизняного виробника, коли б не інформація з сайту   https://prozorro.gov.ua, де оприлюднена інформація, що відділом охорони здоров’я Сумської міської ради проведено також й інші аналогічні закупівлі апаратів ШВЛ:

  1. 5 апаратів ШВЛ на суму 4 000 000 грн: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-03-23-000181-b
  2. 10 апаратів ШВЛ на суму 8 000 000 грн: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-04-17-000616-b

Тобто, на закупівлю 1-го апарату ШВЛ китайського виробництва Сумська міська рада   планує витратити 800 тис. грн., що значно більше  647 тис. грн. апаратів ШВЛ вітчизняного виробництва. При цьому, автори «розгромних» статей про цей факт вже знали, але ніяк його не згадали в публікаціях, що чітко вказує на дійсну мету цих статей. Шановні сумчани, на жаль, ніхто не збирався захищати ваші гроші – автори цих статей захищають свої гроші!

Ціль цих статей одна – не допустити на ринок медичної техніки продукцію вітчизняного виробництва, що в дійсності дає можливість заощадити на закупівлі тільки 10-ти апаратів ШВЛ більш ніж 1.5 млн. грн., а не переплатити, як стверджується в цих публікаціях.

Шановні сумчани, купуйте українське! Це нові робочі місця, це зарплати, це сплачені податки, це пенсійні відрахування. Тільки маючи сучасні виробництва ми зможемо бути сильною країною успішних людей!

З побажаннями здоров’я,

Колектив ТОВ «Компанія «ЮТАС»