НовиниВибориРозслідуванняСумщина

За закритими дверима та з порушенням процедури: як у Сумах обирали молодіжну раду

За закритими дверима та з порушенням процедури: як у Сумах обирали молодіжну раду

4 серпня у Сумській міській раді відбулося засідання Установчих зборів з обрання членів Молодіжної ради. Захід перетворився на справжнє шоу, а деякі цитати учасників ініціативної групи ще довго цитуватимуть у соціальних мережах.

Створення Молодіжних рад стало трендом по всій Україні. Гасло «Рішення для молоді за участю молоді», схоже, стало визначальним у творенні молодіжної політики. А самих молодих людей перестали вважати за несерйозних, нерозумних та недосвідчених, і почали долучати до ухвалення рішень. Логічно, адже хто, якщо не сама молодь, краще знає, у якому світі вона хоче жити?

Однак, вочевидь, не зовсім погоджуються з цим у Сумській міській раді. Бо як інакше можна пояснити уперте небажання передавати повноваження з обрання представників до Молодіжної ради і перетягування влади по цьому питанню на «більш досвідчених»? Та про все по-порядку.

Вистраждана рада

Адвокаційна кампанія по створенню в м. Суми Молодіжної ради триває вже понад 5 місяців, пояснює активіст Максим Бондаренко. Він брав участь у створенні Сумської обласної Молодіжної ради, ряду молодіжних рад у територіальних громадах Сумщини. Разом із головою СОМР Владиславом Максименком вирішили лобіювати і питання створення дієвої молодіжної ради і у Сумській міській територіальній громаді. Та виявилося, що ту все не буде так легко. Запитувати у молоді, якою вона хоче бачити Молодіжну раду, ніхто не збирався.

За закритими дверима та з порушенням процедури: як у Сумах обирали молодіжну раду

Так чиновники і депутати самі собі обрали ініціативну групу, самі вирішили, скільки має бути членів новоствореному дорадчому органі, самі розробили процедуру, за якою обирати Молодіжну раду також мають самі. Оголосили дату установчих зборів.

День Х

У день, коли Суми мали шанс отримати дієву Молодіжну раду до приміщення Сумської міськради запросили 47 кандидатів. Голова ініціативної групи Станіслав Поляков пропонує обрати лічильну комісію шляхом жеребкування. На заперечення від кандидатів, що жоден з нормативних актів не передбачає такого способу обрання, і більш логічним було б висування пропозицій від самих кандидатів та голосування за них, довго впиралися, проте кінець кінцем поступилися.

Утім не захотіли пристати на пропозицію відкрито проголосувати за порядок денний, тож працювали за тим, який вигадала ініціативна група.

За закритими дверима та з порушенням процедури: як у Сумах обирали молодіжну раду

«Ви ж зрозумійте правильно, все одно це станеться (затвердження складу Молодіжної ради – ред.). Або це станеться з вами, або без вас. Я більш, ніж упевнений, що у кожній громадській організації, яка подалась, максимум 3-4 людини. Ми знаємо, що таке громадська організація. Якщо ви візьмете «горлом» (криком – ред.), давайте «горлом». Тільки ваша громадська організація… вона і так нічого не вирішує», – заявив Ігор Перепека.

На всі зауваження щодо порушення процедури обрання членів Молодіжної ради члени ініціативної групи звинувачували активістів у бажанні зірвати засідання. Особливо відзначився депутат від партії «Опозиційна платформа «За життя!» Ігор Перепека. Він заявив, що громадські організації нічого не вирішують, а ініціативна група обере свій склад Молодіжної ради за участю активістів чи без них.

Після словесних перепалок ініціативна група зажадала, аби із зали вийшли всі, крім лічильної комісії, головуючого та секретаря. А кожен із кандидатів презентував себе перед ініціативною групою за зачиненими дверима. Варто відзначити, що такий підхід прямо суперечить Положенню про Молодіжну раду, прийнятому Сумською міською радою 19 травня 2021 року. Пункт 3 цього Положення говорить про те, що «Діяльність Молодіжної ради ґрунтується на принципах верховенства права, законності, гласності, відкритості, відповідальності, інклюзивності». Чи можна назвати такий процес обрання відкритим? Питання риторичне.

На знак протесту частина кандидатів відмовилися брати участь в Установчих зборах і покинула залу.

Пізніше на сайті Сумської міської ради було оприлюднено новину про те, що Молодіжна рада сформована.

Кого обрали?

За закритими дверима та з порушенням процедури: як у Сумах обирали молодіжну раду

До складу Молодіжної ради увійшло 15 людей. Майже половина з них – 7 людей – самовисуванці. Тобто половина людей не представляє жодної організації чи закладу освіти. Такі кандидати, згідно з Положенням, висуваються за погодженням з ініціативною групою. Процедура погодження та набір документів, які має подати кандидат-самовисуванець ніде не прописані. Це також викликало обурення у представників громадських організацій та інституцій громадянського суспільства, які подавали на розгляд протоколи про делегування та інші документи, що засвідчують їх діяльність громадському секторі.

Хто ж увійшов до складу Сумської молодіжної ради? Ми мали намір проаналізувати діяльність обраних кандидатів, утім жодної інформації про кандидатів на сайті міськради не знайшли. Хоча відповідно до абзацу 11 п. 12 Положення ця інформація мала бути оприлюднена не пізніше, ніж за три робочі дні до Установчих зборів.

Останнє оголошення перед засіданням датоване 29 липня. У ньому міститься лише список кандидатів та список людей, яким було відмовлено. Жодної інформації про біографії кандидатів та їхню попередню діяльність на сайті немає.

Тож ми вимушені були звернутися до соціальних мереж, аби дізнатися хоч щось про людей, які, ймовірно, найближчі 2 роки творитимуть молодіжну політику в місті. Інформації небагато, але дещо цікаве знайшлося.

З 15 обраних п’ятеро  є активними прихильниками ініціативи «ЗеМолодіжка» політичної партії «Слуга Народу». Це Юлія Погрібна, Світлана Юрченко, Антон Вода, Антон Вербицький, Вікторія Стома. Про їхню прихильність свідчать активні перепости зі сторінок «ЗеМолодіжки», світлини із заходів, обкладинки на сторінках тощо. Ще одна кандидатка – Анна Мельник – є активною учасницею молодіжного крила БЮТ «Батьківщина» і навіть балотувалася від партії до Сумської районної ради на останніх місцевих виборах. А у Євгена Скрипки, який також пройшов до складу Молодіжної ради Фейсбук видав прихильність до партії «Опозиційна платформа «За життя!» – серед вподобань юнака сторінки усіх районних осередків політичної сили по Сумській області. Таким чином, більшість членів новообраної ради афільовані з політичними силами.

За закритими дверима та з порушенням процедури: як у Сумах обирали молодіжну раду

На жаль, в новообраній Молодіжній раді буде лише одна представниця закладу вищої освіти – Вікторія Лисянська з Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка. Зовсім не буде представників шкільного самоврядування та самоврядування закладів профтехосвіти.

Тепер склад новообраної Молодіжної ради мають затвердити депутати на сесії, що відбудеться вже у вересні. Та чи буде новостворений орган дієвим, покаже час. Нагадаємо, що попередня Молодіжна рада, створена у 2018 році проіснувала всього кілька місяців.

Громадський моніторинг України

💰Підтримай роботу нашої організації за посиланням