КонтрольНовиниРозслідування

У Сумах прибудинкову територію відремонтує улюбленець Управління капітального будівництва

Капітальний ремонт прибудинкової території в районі житлового будинку №171А по вул. Герасима Кондратьєва на замовлення управління капітального будівництва Сумської міської ради виконає ФОП Сисоєв Олексій Валерійович. На Рrozorro оприлюднено два звіти про укладені договори про виконання вказаних робіт. 4 квітня о 13.13, на 580 тисяч гривень, та 4 квітня о 13.20, на 720 тисяч гривень. Підрядник – 47-річний підприємець Олексій Сисоєв, який є засновником 4 будівельних компаній у Сумах. У 2015 Ковпаківський суд розглядав справу щодо незаконного привласнення Сисоєвим бюджетних коштів.

Використовуючи дані майданчика для публічних закупівель Рrozorro, бачимо послідовність дій управління капітального будівництва та дорожнього господарства Сумської міської ради під час закупівлі будівельних робіт, а саме капітального ремонту прибудинкової території поблизу житлового будинку по вулиці Герасима Кондратьєва, 171А. У результаті проведення неконкурентної закупівлі, 4 квітня о 13.13, управління капітального будівництва та ФОП Сисоєв уклали перший договір на 580 тисяч гривень.

звіт 13.13.PNG

У той самий день, управління капітального будівництва та ФОП Сисоєв укладають додаткову угоду на 450 тисяч гривень. У зв’язку з уточненням обсягу будівельних робіт.

додаткова угода.PNG

Вже за 7 хвилин управління укладає ще один договір на виконання капітального ремонту прибудинкової території поблизу житлового будинку по вулиці Герасима Кондратьєва, 171А із тим самим підрядником, але вже за 720 тисяч гривень.

звіт 13.20.PNG

В зв’язку з уточненням фактичного обсягу будівельних робіт у той самий день замовник і підрядник знову укладають додаткову угоду на 620 тисяч гривень.

додаткова угода 2.PNG

Додаткові угоди до обох договорів, за даними сайту Рrozorro, укладені у зв’язку з узгодженим зменшеним ціни. Втім така економія бюджетних коштів виглядає підозріло, адже 4 квітня 2019 року управління капітального будівництва  уклало 4 угоди з одним підрядником на виконання капітального ремонту того самого об’єкта.

Термін виконання робіт та умови договору – ідентичні, грудень 2019. Ні обидва основні договори, ні додаткові угоди не містять технічного завдання або проектно-кошторисної документації. Тому визначити, чи в повному обсязі виконані роботи неможливо.

Поблизу вказаного багатоповерхового будинку у Сумах – нова тротуарна плитка, облаштовані тротуарні доріжки. Окремі ділянки покриття прибудинкової території не ремонтувались, є кілька купок невикористаної тротуарної плитки.

У Сумах прибудинкову територію відремонтує улюбленець Управління капітального будівництва
У Сумах прибудинкову територію відремонтує улюбленець Управління капітального будівництва
У Сумах прибудинкову територію відремонтує улюбленець Управління капітального будівництва

ФОП Сисоєв Олексій Валерійович зареєстрований 18 років тому. Підприємець надає 27 видів послуг, зокрема будівництво приміщень, обслуговування напоями, постачання готових страв, фотокопіювання та ландшафтні послуги.

види діяльності.PNG

За даними сайту https://clarityproject, ФОП Сисоєв освоїв 15 мільйонів бюджетних коштів. Усі 18 угод було укладено з управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства Сумської міської ради. Усі закупівлі проводились шляхом укладання прямого договору, тобто без конкуренції.

усі закупівлі.PNG

47-річний Олексій Валерійович Сисоєв є власником та засновником ТОВ «Зеніт Брук», ТОВ «Брук Буд», ТОВ «Виробнича база «Цукровик», приватного підприємства «КФ Консалтинг».

компанії сисоєв.PNG

Три з цих організацій( «Зеніт Брук», «Цукровик», «Консалтинг») зареєстровані по вулиці Рубіжна, 10. За вказаною адресою, на околиці міста розташовані металеві гаражі.

У Сумах прибудинкову територію відремонтує улюбленець Управління капітального будівництва

ТОВ «Брук Буд» зареєстроване у квартирі багатоповерхівки провулок Чугуївський, 11. За тією ж адресою і прописаний підприємець.

У 2015 Ковпаківський районний суд міста Суми розглядав кримінальне правопорушення керівництва вказаних оргіназацій, а саме привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Прокуратура міста Суми та Управління протидії злочинності в сфері економіки УМВС зібрали докази того, що службові особи  управління  капітального будівництва вступили у змову з власником та директором ТОВ «Виробнича база «Цукровик» ПП «КФ «Консалтинг», ТОВ «Зеніт-Брук», тобто Олексієм Сисоєвим. Посадовці та підприємець отримували неправомірну вигоду за рахунок включення в акти неправдивих відомостей про фактичну вартість тротуарної плитки, недовиконання об’ємів робіт, ухилення від оподаткування, включення витрат на машини та механізми. Для виконання робіт залучаються офіційно не працевлаштовані працівники. Таким чином ПП «КФ «Консалтинг» виконало роботи на суму близько півтора мільйони гривень,  ТОВ «Зеніт-Брук» – на 2 мільйони 800 тисяч, частина з цих коштів, отриманих незаконно, була привласнена.

суд.PNG

Ці факти були встановлені судом ще у 2015 році. Втім управління капітального будівництва продовжує укладати договори з вказаними підприємцями і в поточному році. ТОВ «Зеніт Брук» виконало роботи на замовлення УКБ на загальну суму 175 мільйонів гривень, ТОВ «Брук Буд» – на 20 мільйонів, ПП «КФ «Консалтинг» – на 10 мільйонів. Ще 15 мільйонів гривень  отримав ФОП Сисоєв.