КонтрольНовиниРозслідування

У Сумах отруйну амброзію скошує «кримінальне» підприємство

Зв’язки з працівниками податкової та обласної ради і кримінальна справа не завадили ТОВ «Еллта» виграти тендер на 600 тисяч гривень на озеленення та утримання зелених насаджень. Цікаво, що предметом закупівлі є скошування амброзії, яке не є ефективним методом видалення отруйної рослини.  

амброзія1.PNG

Тендер на послуги з озеленення територій на утримання зелених насаджень, зокрема прополювання (видалення) трави (амброзії) департамент інфраструктури міста оголосив 20 січня 2020 року. Вже 21 січня до закупівлі виникли запитання: які саме послуги хоче закупити департамент: прополювання, видалення чи двократне викошування?

Більше того, у Сумах діє Програма з ліквідації амброзії полинолистої на території міста.  В Програмі зазначено, що при скошуванні амброзія дає від кореневих частин нові паростки, що утворюють суцвіття і формують «життєздатне насіння». Тобто скошування – неефективний метод боротьби з рослиною.

амброзія2.PNG

Організатор тендеру пообіцяв найближчим часом внести відповідні зміни до документації.

Заявки для участі у тендері подали дві організації, ТОВ «Еллта» та комунальне підприємство Сумської міської ради «Зелене будівництво». Із відривом в 1 тисячу гривень перемогла «Еллта».

амброзія3.PNG

19 лютого із переможцем підписали договір на надання послуг по догляду і утриманню об’єктів та елементів благоустрою зеленого господарства (прополювання (видалення) трави (амброзії).

Інформації про те яким чином відбуватиметься видалення амброзії, скошуванням чи вириванням з коренем – у договорі  немає. Судячи з назви договору карантинну рослину мають прополювати.

Втім 8 липня на сайті міської ради з’явилась публікація «У Сумах ліквідовують вогнища отруйного бур’яну – амброзії» на відео видно, що не лише амброзію, а всю траву на галявині «прополюють» бензокосами. У тексті вказано – амброзію двічі скошують, після цього – виривають коріння.

амброзія5.PNG

Займається таким видаленням трави сумське підприємство «Еллта». Фірма зареєстрована у 2015, її статутний капітал становить 1000 гривень. Про сумнівну діяльність «Еллти» ми вже писали.

Доходи від діяльності фірми отримує чоловік Марини Грицан , головного державного ревізора-інспектора Головного управління ДФС у Сумській області.

Та чоловік Галини Сиріциної, головного спеціаліста юридичного відділу апарату Сумської обласної державної адміністрації.

Товариство з обмеженою відповідальністю отримало бюджетних замовлень на 10 мільйонів гривень, більшість – від департаменту інфраструктури Сумської міськради.

амброзія9.PNG

«Еллта» фігурує у кримінальній справі про привласнення коштів,

виділених з бюджету міста Суми на капітальний ремонт мереж опалення та гарячого водопостачання однієї з багатоповерхівок. Роботи виконувало ТОВ «Еллта».

У Сумах отруйну амброзію скошує «кримінальне» підприємство