Covid-19НовиниРозслідування

Компанія з кримінальною справою продала Сумській міськраді антисептиків та засобів захисту на понад 800 тис. грн.

Відділ охорони здоров’я Сумської міськради підписав договори на більш, ніж 800 тис. грн з компанією, яка фігурує у кримінальному провадженні щодо штучного завищення цін на медичні товари.

Реагуючи на виклик поширення вірусу COVID-19 сумська громада почала гру на випередження і стала активно готуватися приймати хворих з підозрою на коронавірус. Разом з усією країною Сумська міська ОТГ увійшла в режим карантину з 16 березня, а міська влада почала демонструвати бурхливу діяльність. Вже 17 березня на офіційному сайті Сумської міської ради було оприлюднено інформацію про розкриття резервного фонду у розмірі 20 млн. грн. для придбання необхідного обладнання та засобів для лікарень, які були визначені для приймання хворих на новий вірус.

Щоправда, від слів до дії, як виявилось, довгий шлях. Для Сумського відділу охорони здоров’я цей шлях склав 8 днів. Адже перші закупівлі засобів захисту, рукавичок, дезинфекторів з’явилися в ProZorrо лише 25 березня. Саме у цей день на сесії депутати вирішили внести зміни до бюджету Сум та спрямувати ще 97,7 млн. грн на боротьбу з поширенням коронавірусної інфекції. Таким чином місто отримало чи не рекордну суму для попередження поширення COVID-19 та лікування хворих. Однак, освоювати ці кошти Відділ охорони здоров’я не поспішає.

Станом на ранок 27 березня на платформі ProZorrо оприлюднені договори про закупівлю оглядових стерильних рукавичок на суму 103 тис. грн, респіраторів класу FFP2 на суму 500 тис. грн. та дезінфекторів для поверхонь і рук на загальну суму 265,8 тис. грн. Таким чином із доступних майже 100 млн, за два тижні карантину міська система охорони здоров’я використала лише 868,8 тис.

Всі три договори Відділ охорони здоров’я підписав з ТОВ «МЕДИЧНИЙ СИСТЕМНИЙ ІНТЕГРАЛЬНИЙ СЕРВІС». Компанія зареєстрована в м. Суми за адресою: в. Соборна, 19. Директоркою компанії, за даними аналітичної системи YouControl є Олена Каплун, але фактично компанія знаходиться у власності Ігоря Збукарєва, який  з 2006 по 2010 був депутатом Сумської міської ради.

До слова, пан Збукарєв, за даними Opendatabot, є власником або керівником у ще восьми компаніях з дуже схожою назвою. Відрізняється в них лише перше слово. При цьому три компанії, які належать Ігореві Збукарєву фігурують у кримінальному провадженні, яке стосується штучного завищення цін на медичне обладнання при участі у державних закупівлях. Провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номеном 32019200000000064 від 28 листопада 2019 року. Мова йде про ТОВ “ДП МЕДТЕХСЕРВІС”, ТОВ “СИСТЕМНИЙ ІНТЕГРАЛЬНИЙ СЕРВІС” та вищезгадане  ТОВ «МЕДИЧНИЙ СИСТЕМНИЙ ІНТЕГРАЛЬНИЙ СЕРВІС».

Компанія з кримінальною справою продала Сумській міськраді антисептиків та засобів захисту на понад 800 тис. грн.

Як зазначають,  журналісти Sumy Today, дезінфектори для Сумської міськради компанія теж продала за ціною, що на третину вища, ніж в інших договорах, оприлюднених на ProZorrо

Загальна вартість державних закупівель по Сумській області, в якій компанія ТОВ «МЕДИЧНИЙ СИСТЕМНИЙ ІНТЕГРАЛЬНИЙ СЕРВІС» стала переможцем – 42,7 млн. грн.