КонтрольНовиниРозслідування

Конотопський “Авіакон” відписав “фіктарю” 6 мільйонів на вертольотні лопаті

Державне підприємство “Конотопський авіаремонтний завод “Авіакон”, яке входить в структуру «Укроборонпрому» оприлюднило черговий звіт про укладений договір на закупівлю 3-х комплектів лопатей рульового гвинта 246-3925-00.

Комплект лопатей рульового гвинта 246-3925-00 складається з трьох лопатей довжиною 1,7 метрів, вагою 14,3 кг. Вони встановлюються на вертольотах МІ-8 та МІ-171, 172 та виготовляються на АТ “Московський машинобудівний завод “Вперед”.

Згідно оприлюдненої інформації вартість закупівлі складає 241,2 тис. $, що становить близько 6,2 млн. грн. Таким чином вартість одного комплекту лопатей складає 2,07 млн. грн.

На почтаку місяця “Авіакон” вже закуповував ці ж лопаті на 10 мільйонів. Тоді постачальником було обрано ТОВ «Авіапрофешинал» – фірму з двома працівниками, прописану в житловому будинку.

Цього разу договір укладено з ТОВ “Трейд АГ”. Ця фірма зареєстрована в 2014 році в Києві на Андрія Маковського. Офіційна адреса реєстрації – офіс №609-3, будинок №48, вул. Дегтярівська. В цьому ж офісі №609-3 прописані іще 15 різних компаній. Таким чином фірма використовує адресу масової реєстрації і ймовірно відсутня за адресою реєстрації.

Згідно довідки про працівників, яку ТОВ “Трейд АГ” подавало в іншій закупівлі, на фірмі працює лише один працівник – директор, він же власник, Андрій Маковський.

Конотопський “Авіакон” відписав “фіктарю” 6 мільйонів на вертольотні лопаті

ТОВ “Трейд АГ” фігурувало в матеріалах кримінальної справи щодо завдання збитків ДП “Авіакон” №12016200000000013.

За даними слідства один з керівників ДП «Контопський авіаційний завод «Авіакон» сприяв призначенню на відповідні керівні посади своїх родичів та довірених осіб, завдяки яким використовувались тіньові схеми закупівель товарно-матеріальних цінностей. При цьому застосовувалось практика 100% попередньої оплати, в тому числі підприємствам з ознаками «фіктивності» ТОВ «Трейд АГ», ТОВ «Кросс Авіа» та ТОВ «Авіа снаб сервіс». Тільки за 2015 рік на рахунки вказаних підприємств перераховано понад 75 млн. грн.

Конотопський “Авіакон” відписав “фіктарю” 6 мільйонів на вертольотні лопаті

Розслідування стосовно ТОВ “Трейд АГ” та інших фігурантів справи раптово обривається в 2017 році і надалі за цим провадженням відсутні будь-які відомості.

За даними “Наших грошей” ТОВ “Трейд АГ” здійснює постачання для державного “Авіакону” російських лопатей від АТ “Московський машинобудівний завод “Вперед”.

Як писав “Громадський моніторинг” раніше, такі ж лопаті на російському ринку коштують значно дешевше, ніж закуповує їх “Авіакон”.

Так минулого року російське АО «НВА» закупило такі ж лопаті рульового гвинта 246-3925-00 за ціною 2,3 млн. рублів за комплект. Це близько 1 мільйона гривень, що в 2 рази дешевше ніж цього року купує український державний «Авіакон».

Конотопський “Авіакон” відписав “фіктарю” 6 мільйонів на вертольотні лопаті

За останні 3 роки ТОВ “Трейд АГ” отримав від структур Міноборони контракти на понад 70 млн. грн.